Monday, February 21, 2011

The Wall Wint - MDG Architecture prize





The Wall Wint is the building that won the 2011 "MDG architectuurprijs" (MDG Architecture prize). They said it is "An accelerator for the Dutch Architecture and the metal facade construction industry".
The business building itself is 800 meters long and 60 meters wide. A crumple zone in the facade is about 800 m line stretched to a playful game to 1.35 m changed. The design of the building is inspired for the moving car, the fast moving car, and the silhouette that it left behind. They even reviled they were really inspired be the moving cars in animations and the trail the left behind them.



The side of the building is created form 4 mm thick panels. The panels are all digitally produced (file to factory) , they are about 20 000 and cover over 14 000 m2. The red color on the panels has more than 2000 variations. The metal panels make the form like a flowing fluid. The production of these panels was long and professional.  The final conservation, a three-layer PVDF coating the top layer is mixed with metal particles to a metallic look. They examined every one piece of the panels for color retention and weather resistance in France. They were mixed in the USA and made in the UK. The installation of the facade is made by Vebru Netherlands from Schiedam. And the final construction of the business building The Wall Wint was responsibility of Oskomera Group in Deurne.
The people behind this building that won the 2011 "MDG architectuurprijs" are the architect Fons Verheijen (VVKH), The metal manufacturer Van Wijnen and VPT, and not last ( sometimes the most important for projects this scale to become reality) the investor Lips Capital Group. The architecture of the MDGs, supplier’s association metal roofing and facade materials, aims to promote the quality, both technically and aesthetically, in the realization of buildings with roof and / or mainly of metal facade elements.
The other projects in the competition were:

                         Tagrijn de Vorstin Architekten Cie                               Achmeagebouw VVKH

More info could be found at: www.vvkh.nl



Saturday, February 19, 2011

The B25 Easy Chair by Cate & Nelson




The B25 Easy Chair is a created by the designers Cate Hogdahl and Nelson Ruiz for Blå Station. The main idea in creation of this chair is that is made as a part of furniture family. The family contains an easy chair, an ottoman and a table. Cate & Nelson do this as they want to create not only furniture but a family, so you can combine then and use them all together for a finish look of the entire room. The B25 chair is made from a frame of layer-glued compression-module birch veneer with a surface of ash veneer.  The seat is upholstered in polyether foam and down. No-sag springs are used in this chair. The laminated wood backrest can be covered in two ways on is with leather and the other is with felt. Seat and back cushions are with polyether foam and down, with fabric or leather covers.

Construction of easy chair


The back is closed to assume its intended shape after it has been installed in place in the ring, in the same manner as in the back of the chair Hövding, for example.
The size of the chair by Cate & Nelson is as follows:

  •           Seat height 400 mm
  •           Overall height 980 mm
  •           Seat width 740 mm  
  •           Total width 930 mm
  •           Seat depth 600 mm
  •           Total depth 870 mm
  •           Pedestal Ø 780 mm

The B25 is perfect chair for a lot of places that can be residential or official.  We could used in lounges, living room, libraries hotels, and coffees for example.


The history of that chair is connected with the Blå Station. As the Blå Station becomes at 25 years old Cate & Nelson were commissioned to design a product to commemorate the occasion – B25.
More info could be found at : Bla station


Friday, February 18, 2011

Soy milk “Soy mamelle” by Kian





Here is one really creative packing design of milk product. And to be really specific it is about soy milk. The design is unique with the shape of the packing.
The packing of each bottle is designed in the shape of a squeezable udder with a twist off cap. The design is by Russian creative agency
Kian. The concept behind the shape of the packing is willing to make us think that the soy milk is identical and a natural choice to the cow and its products.
Another part of the message is the design of the labels of the packing. The main used color is green, that concentrate on the psychogenesis of the product, creating an image of nature and health.

The packing at the store

The packing design is trying to escape from the cliché of the packing we find in our everyday life, and instead of emphasizing efficiency and practicality especially in term of case and material used the designer from Kian used a very memorable shape and forms. Definitely, creativity and aesthetic come first in this design over practicality of use. But the design is so unique that when people see it they will want to try it. If not for the milk itself maybe for the design of the packing.
Soy milk “Soy mamelle” is a 100% vegetative product. It is a source of high grade fiber and calcium, containing no cholesterol and a proven ability to actually lower cholesterol levels in the human body.
The packing is made from two materials PET and glass, it has convenient lid and leans on a 3 legs.

More information about this design studio can be found at:  Kian.ru





Wednesday, February 16, 2011

Bench seating "Spill" from Matthias Pliessnig




Today we will present you a new project from the furniture designer Matthias Pliessnig.
His style is "kinetically contemporary" and he uses "computer-aided curves with laborious craftsmanship" to handcraft chairs and benches critics say.



The designer is situated in Philadelphia, and recently reviled his project named “Spill”. The project is presented (and not only presented but will be used in daily life form the people) in the lobby of the Alexandria Center (between the entrance of the building and the entrance of the Riverpark restaurant).



The Alexandria Center is a new science center on the New York City east side. This chair demonstrates an excellent style and has all necessary things to organize such place with the maximum comfort.
The “Spill” project itself is consisting of two pair of benches, as each one is made from steam bent white oak and each pair measure 27’x8’. The pieces have an area for seating with upright support and wide expanse area for bench seating. The structures of the bench were inspired by the human form, geometric flow, furniture functionality, and the interior space itself.
You can find more information about Matthias Pliessnig and his projects at: Matthias Studio





Monday, February 14, 2011

Dimensions of interior space



Architectural photographing of existing buildings is limited to the preparation of architectural plans - distributions of the premises. The sketches must be drawn clearly and contain all the dimensions needed for further work. Where necessary, in addition to all measures and details with text can be indicated specific moments in a larger scale. Curves in the sketch according to their nature, must be marked with the appropriate radius.
Apart from the three sizes of the premises: length, width and height is necessary to capture the location of the openings (doors, windows), where and at what distance from near walls are the doors and the windows, what is their height from floor to the upper end. We need also to measure at what height from the floor and the distance from the adjacent walls is the chimney in this room. You must know the exact locations of light switches, electrical sockets for electrical appliances, telephone cord and other similar facilities. In the kitchens essential for the proper arrangement is determining the position of the pins for the sink.
When the room is an architectural detail that must be taken into consideration when designing the furniture and furnishings, it shall be captured by both its size and shape. Proper sizing of the interior space is essential for the proper furnishing of the separate premises. In internal architecture there is a need to optimize the relationship between the volume - planning framework, the environment and human needs that occur in the most concentrated form. Regardless of size, shape and purpose each enclosed space must provide adequate conditions for functioning of assigned utilitarian functions. Dimensioning of the room should be precise. This is achieved through the rational placement of the furniture groups and anticipating the needs.
It is very important that we conform to the scale of the room and the furniture with which the living area is furnished. Proper placement of the functional groups provides the proper functioning of various processes of life - cooking, relaxation, sleep, work, cultural activities, hygiene processes. When furnishing a kitchen, if it was intended only for cooking, in a unilaterally arrangement between the workplace and the opposite wall there must be at least 1000 mm. distance to ensure free movement of the housewife. In bilaterally arrangement, the distance between the two rows of cabinets must be at least 1200 mm. Therefore, in the kitchen can operate two people, and one of them may be seated. The distance can be 1000 mm. but then, the kitchen will have enough space for work for one person only.
When planning the kitchen it is important to plan available space along the seating furniture in the dining room, so people can pass freely among the eating persons without having to disturb them. The distance must be at least 500 mm. and only moving the chair, it should be 200 mm. In the bedrooms arrangement of the furniture must comply with navigation lines of the premises and to be provided free access to doors and windows in the room. In front of the wardrobe in the bedroom we must provide clearance of 600 mm. in order for normal use. In the Kids Room with available beds arranged one to another, the minimum light space between them must be 850 mm. When organizing the area for leisure and conversation in the living room sofa and armchairs must be arranged with 200-300 mm. off the table.
If you want to be able to open the doors of sectional cabinets and to convenient use them you must provide at least 600 mm. free area in front of them. Between the armchair and cupboards free area must also be 600 mm. It should be noted that the proper placement of furniture, their interconnection and their relationship with humans, are essential for the proper functioning of various types and nature of activities.


Sunday, February 13, 2011

Office Building - Hegau Tower by Murphy Jahn




This building is constructed for office with belonging parking spaces. The Hegau Tower designed by Murphy Jahn is located in Singen Germany 20 km west of Lake Constance and immediate proximity to the border of Switzerland. The office building is build from the beginning with the idea of cooperation between architect and client. The building itself is example of modernistic design. The area of the building with belonging parking spaces and gardens is about 17,056 sm.
This building is full of details is very functional and energy efficient, including the activation of thermal mass and integration into the HVAC system, versatile exterior shading on the facade facing southwest, natural ventilation, night cooling, and optimization during the day.


Sustainable initiatives include strategies that overflow and recurrent during the day, air and water. A sunshade, wind resistant exterior operate automatically on the southwest façade allows for the reduction in solar load along with automatic louvers hollow interior in the three other facades. Natural ventilation is provided through the car window motor and operated through a chain owned by a scissor hinge. Flat concrete slab equipped with PVC water pipes for cold and hot thermal mass of exposed structure
Extension of extraordinary volume building facade with a wall screen to produce a sheet of glass continuously eastwards and square combine the two buildings into one. The tower was built as a concrete frame with a stiff core and perimeter columns. The structure and the façade are designed for flexibility in the office lay-out and allow an open plan, cells and combine offices and multiple tenants per floor. Façade module 2.70 m fosters an atmosphere of space generous.




More info can be found at : www.murphyjahn.com





Saturday, February 12, 2011

China Wood Sculpture Museum by MAD




This is design of a Beijing based architecture firm named MAD, they unveiled their new museum for Chinese wood sculptures. The museum is located in Habrin main city in Northern China. The city itself is currently trying to defining itself as a regional hub for the arts at a time when the historic city is rapidly expanding. That's why they choose to build this museum right there right now. The main idea of the Chinese wood sculptures museum is inspired by the unique local landscapes of the city. The museum is a contrast between the elegance of nature and the speed of daily life. The museum is about 200 meters long and for the concept is shaped to explore and reflect the relation between the building and the environment as a big frozen fluid. The interior of the museum is separated on two general parts. Each one represents an expedition. They are connected mutually by a centralized entrance which separates the two museums while simultaneously joining them. This is used to make the impression of symbiotic relationship between the two expeditions. Another good idea by the designers is the full glass roof, this not only make the outside of the building outstanding and looking futuristic, but also helps for the sunlight to lighten the entire museum and helping for the viewing atmosphere inside.



About MAD – Beijing based MAD is dedicated to innovation in architectural practice. As a leading voice in the new generation of design, MAD examines and develops unique futuristic solutions, exploring a renewed understanding of nature and advanced technology. MAD defines architecture as a man-made symbiosis, in harmony with nature, giving people the freedom to develop their own independent urban experience.




The construction of the museum

Interior of the Sculpture Museum

Siteplan of the China Wood Sculpture Museum


Friday, February 11, 2011

The Tempdot concept faucet


The Tempdot is concept faucet that if become reality in mass production is something that many people will want in there bathroom or even kitchens. The main idea of the faucet is that instead of the need to twist the knobs, pull levers up / down or right left all you need to do is to touch the Tempdot. If you like this great idea than Tempdot Faucet from Jaeseok Han is just the one for you!
The main idea and controlling of the faucet is from the top of it, there’s dots, dots that both activate the water flow and control the temperature of that water at the same time. By pushing one of the nine temperature dots (buttons) you can choose to flow form cold, warm to hot water. The faucet buttons are lightened and can be seen even in dark. The more interesting is that the faucet is powered also and from the flow of hot water. 

Steps for using the faucet

Here could be a little downside don't use only cold water, u need to use a hot water from time to time to charge the faucet and power the light buttons. The body of the faucet is made with the idea to reduce the amount of metal used.
In conclusion this is really one modern faucet that a lot of people will want in there washrooms. The Tempdot not only look futuristic but also get the idea of green energy be using the hot water flow to power the light buttons.



Thursday, February 10, 2011

Coffee Table - RKNL20


This coffee table is presented by Netherland design studio RKNL
The Coffee table RKNL20 is designed for two general parts (discs). Each disc has various thicknesses. The design is completed with the round corners of the coffee table.

The Coffee table RKNL20 could be found in three different sizes:
 - 120 cm x 70 cm x 30 cm
 - 150 cm x 90 cm x 30 cm
 - 90 cm x 90 cm x 30 cm

RKNL20 the coffee table is made of high quality MDF, here are the rounded corners bent beech wood used. These materials make the table to feel and look solid.
RKNL20 coffee table is painted with a special two component coating. This coating is hard and scratch resistant. The coating comes in three general colors. White, Red, Gray. However there is an option for customization. You can choose any custom color you wish and they will deliver it. You can also equip RKNL20 coffee table with ball bearing casters.

The coffee table was designed to be practical. There is a space between the two discs of the table, with the size slightly deeper than an A4 sheet size. You can fit in there perfectly any general living room stuff: Remote controls, Journals, Magazines, Wallets, etc.


Price start from 1430 euro for the smallest table (L 90 x B 90 x H 30 cm).
As if you wish any customization as different color or ball bearing casters the price increases.



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More